Dit tværfaglige Team
Sådan arbejder vi
Her på klinikken arbejder vi alle sammen for at finde den bedste løsning for dig. Når du kommer første gang til kiropraktor og fysioterapeut, vil du derfor blive bedt om mange oplysninger om dit helbred, fordi alt kan have en betydning. Når vi optager din sygehistorie (Anamnese) får du mulighed for at uddybe præcist hvor, hvornår og hvordan dine gener udformer sig.
Derefter foretager vi en grundig undersøgelse. Du vil blive bedt om at lave forskellige bevægelser og test, og vi vil undersøge, hvordan dit nervesystem reagerer på forskellige stimuli. Kiropraktoren har den mest omfattende diagnostiske uddannelse og indhenter ofte billeder fra røntgen eller scanning eller henviser til det ved behov. Der kræves ingen henvisning fra egen læge for at komme til kiropraktor.
Ud fra undersøgelsesresultaterne kommer vi frem til en diagnose og udarbejder en behandlingsplan. Planen kan godt omfatte forskellige faggrupper og behandlingsformer. Især for længerevarende og mere komplicerede problemer er løsningen ofte en kombination af behandlinger.
Forløbet strækker sig ofte over flere faser, fra den akutte symptombehandling til genoptræningsfasen og forebyggelse.
Faser i et forløb
1: Akut behandling
Smertelindring og genoprettelse af bevægeligheden er målet i den første fase.
Udover manuel behandling hos kiropraktoren eller fysioterapeuten anvender vi ofte laserterapi, akupunktur eller dry needling og vejleder i, hvad man selv kan gøre.
Afhængig af diagnosen varer denne fase fra få dage til et par uger.
2: Genoptræning
Efter de værste symptomer er under kontrol, så er det vigtigt at finde og rette årsagen til at problemet er opstået.
Det kan være en dårlig kropsholdning, belastende arbejdsstillinger, eller en akut opstået skade, der skal genoptrænes.
Denne fase indebærer stort set altid nogle specifikke øvelser, som man skal integrere i sin hverdag og ofte et mere intensiv træningsforløb, som anvist af vores fysioterapeuter.
3: Forebyggelse
Umiddelbart efter at diagnosen er stillet og behandlingen er indledt, starter det forebyggende arbejde for at gøre risikoen for tilbagefald så lille som mulig. Det forebyggende arbejde kan bestå af en eller flere af følgende ting:
Rådgivning, rådgivningen kan dreje sig om, hvordan man skal ligge, rejse sig, sidde, stå, bære, løfte, hoste og nyse, samt eventuelt en kostvejledning. Det er desværre ikke altid muligt at opnå de perfekte forhold. Men viden om, hvor man især skal passe på i hverdagen, nedsætter risikoen for tilbagefald.
Kiropraktoren eller fysioterapeuten orienterer om øvelser og rygtræning, der kan frigøre led og genoprette muskelbalancen i kroppen.
Øvelser er et vigtigt supplement til behandlingen, så de genvundne funktioner bliver en selvfølge igen, og kroppen opnår den rigtige styrke og stabilitet for at kunne klare dagligdagens udfordringerne.
Når man begynder med træning, skal man vide hvilke øvelser og hvor meget af dem, der er gavnligt, således at problemområdet ikke unødigt bliver irriteret.
Med tiden skal øvelserne tilpasses og intensiteten øges, så der hele tiden bliver nye med overkommelige udfordringer. Det er vores fysioterapeuter specialister i. Øvelserne laver de fleste patienter hjemme, men vi tilbyder også holdtræning.
Ved problemer med længere varighed eller hyppige tilbagefald anbefaler vi, at man kommer til et regelmæssigt vedligeholdende eftersyn. Som ved tandeftersyn opdager kiropraktoren mange gange mindre funktionsforstyrrelser, der ikke umiddelbart giver symptomer, men ved små overbelastninger kan bryde frem.
Fysioterapeuten kan være den coach, som hele tiden puster til motivationen ved træningen og hjælper ved problemer undervejs. Hvis man har anstrengende arbejdsholdninger, dyrker meget sport eller har andre belastninger, der giver muskelspændinger, nyder man godt af at komme til massage jævnligt for at undgå at opbygge kompensationsmekanismer for overbelastede muskelgrupper.
Mange patienter er utrolig glade for den slags vedligeholdelse og nyder et bedre velvære.